zaterdag 14 maart 2009

Inleiding 2011 update 18-06-2011

NB: het PO van 5v 2011 zit er al weer op. Alle resultaten zijn weergegeven in de onderzoekskaart en, anders dan vorig jaar, terug te vinden in de weblogs die elk onderzoeks team moest maken bij wijze van verslag. Er zijn veel leuke resultaten uitgekomen. Zeer de moeite waard om te bekijken! Veel plezier daarbij.

De beoordeling staat bij de meeste blogs in de eerste reactie of in het gastenboek. 

Op deze paging staat de opdracht verder uitgewerkt. De eisen zijn dus een beetje aangepast vergeleken met twee jaar geleden.

Inleiding:
Hoe goed ken jij Haarlem? Woon je hier je hele leven al? Woon je in een fijne buurt? Zijn er genoeg voorzieningen naar je zin en voel je je veilig op straat?


Alles is Aardrijkskunde... maar je moet het wel eerst onderzoeken! We gaan met de hele klas Geografisch Onderzoek doen in onze stad / buurt. We gaan onze stad / buurt kwantitatief en kwalitatief in kaart brengen. Letterlijk en figuurlijk.

Wat geografisch onderzoek precies inhoudt lees je verderop, en in het lesboek natuurlijk.

Denk voor onderwerpen aan:
- Gentrificatie in de praktijk. Kun je hier bewijzen van vinden in jouw omgeving?
- Maak een buurtprofiel van je eigen buurt en vergelijk deze met een andere buurt, vanuit een bepaalde dimensie (demografisch, sociaal (rijk/arm, opleiding) politiek, cultureel). Je kunt hiertoe een hypothese opstellen en deze bewijzen... of verwerpen.
- Hoe groen is Haarlem? Milieu en natuur.
- Winkels en hun reikwijdte. Hoe ver is men bereid voor een bepaald product te reizen?
- De kleine Houtstraat in kaart gebracht. Vergeleken met de Cronjé.
- Vergelijk een grote Supermarkt met de buurtsuper en de bakker op de hoek.
- Nieuwbouw. Waar wordt nieuw gebouwd? Wat was er eerst? Wat wordt er gebouwd? Waarom daar? Wat heeft dit voor gevolgen voor de buurt?
- Welke sportclubs vind je in Haarlem. Hoe groot is hun reikwijdte?
- Hoeveel procent niet-westerse autochtonen woont in een bepaalde straat, vergeleken met een andere straat. (Hypothese).
- Hoe vergelijken zich de voozieningen van één wijk met een andere wijk.
- Hoe oud is een buurt en hoe kun je dit zien aan de architectuur, of welke architectuur gebruikte men in welke periode?
- Industrie in de Waarderpolder.

In 2009 heeft 5 vwo voor het eerst aan deze opdracht gewerkt. Al hun onderzoeken hebben zij in onderstaande kaart gezet. Wat er al onderzocht is kun je daar bekijken. Ook om inspiratie op te doen voor je eigen onderzoek is dit erg geschikt.

De onderzoeken van 5 vwo in 2011 moeten ook in deze kaart worden gezet. Bewerken kan via deze link (klik met rechtermuisknop en open in nieuw tabblad).

Grotere kaart weergeven

- Het onderzoek komt voor een deel in plaats van de reguliere Aardrijkskundeles. Je wordt geacht deze tijd voor je onderzoek te gebruiken, in of buiten school. Wel zullen er momenten zijn waarop je vragen kunt stellen en ideeën kunt uitwisselen, of kunt leren van je klasgenoten.
- Je kunt altijd vragen stellen via de mail. v.schutte@schoter.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stel je vraag online en je krijgt binnen een dag antwoord!!!